tisdag 6 mars 2007

17.

"Simon & Sophie"
Emma Granholm
4/3 2007

Oh, mina gudar, perfekt ungdomsbokstjack! Rakt in i läsningen, romantik och humor och spänning och man vet ju att de kommer att få varandra, men hur hur hur?

Det är en klassisk historia; den tuffa tjejen och den töntiga killen, som av en slump börjar umgås och som vips blir kära, och hon vågar inte visa det i skolan, att hon är kär i en sån, men ni kan ju gissa vad som händer på slutet.
(Jag tror inte att det där är att beteckna som någon sorts spoiler, det var ganska uppenbart.)

Det är Emma Granholms debutbok, och hon är väldigt duktig, och tonsäker, och alla små detaljer som morotsjuice och korridorssnack och klassrumssneglande och den fantastiska första kyssen är på pricken.

En extra bonus är sidospåret om Camilla, och om vänskapens bytlånarspel. Camilla är en reservkompis till huvudpersonen Sophie och hennes bästis Tessan, och de rätt ut sagt ganska taskiga mot henne. Det gör bilden av Sophie mer nyanserad, och det är skönt att få läsa en skildring om hur en vänskap tar slut, liksom omvandlas, till allmän vinning dessutom.

En schysst sträckläsningsbok, sådär två timmar, och jag började till och med prata med personerna i boken; "Jamen gör inte sådär!", "Oh...", "Haha!" etc.

Inga kommentarer: